Revija Pamfil

View Original

Nastopi (i)migrantov na športnih tekmovanjih

V luči velike migrantske krize, ki je vrhunec doživela leta 2015 in v okviru katere je samo v navedenem letu v Evropo pribežalo več kot milijon ljudi, je Izvršni odbor Mednarodnega olimpijskega komiteja (v nadaljevanju: MOK) na podlagi predhodno sprejete Resolucije Generalne skupščine Organizacije združenih narodov (v nadaljevanju: OZN)1 sprejel sklep o oblikovanju ekipe oz. reprezentance beguncev za nastop na Olimpijskih igrah (v nadaljevanju: OI) v Rio de Janeiru leta 2016. Po besedah predsednika MOK Thomasa Bacha je šlo za zgodovinsko dejanje, ki je pomenilo simbolično prebujanje upanja za begunce po vsem svetu ter pomagalo pri usmerjanju pozornosti splošne javnosti na begunsko problematiko.2 Po nastopu na OI v Riu so športniki begunci pod olimpijsko zastavo nastopili še na nekaterih drugih mednarodnih tekmovanjih, nastop reprezentance beguncev pa je bil predviden oziroma je še vedno predviden za nastop na naslednjih OI v Tokiu.

1. Podlaga za oblikovanje in nastop reprezentance beguncev

Temelje za oblikovanje in nastopanje reprezentance beguncev je opredelil Izvršni odbor MOK. Ta je določil, da bo reprezentanca beguncev pri pripravah in nastopih na OI obravnavana kot vse druge reprezentance, pri čemer pa so zanjo na OI v Riu veljale določene posebnosti: uradno ime ekipe je bilo begunska olimpijska ekipa,3 športniki so nastopali pod olimpijsko zastavo, na otvoritveni slovesnosti so se športniki predstavili pred domačo reprezentanco Brazilije, MOK pa je ekipi zagotovil tudi vsa potrebna sredstva za priprave na tekmovanje, kril vse stroške potovanj in udeležbe na tekmovanjih kot tudi druge potrebne stroške, zagotovil opremo in organizacijsko strukturo reprezentance, vključno z vodjo reprezentance, trenerji in ostalimi člani ekipe.4

Pri oblikovanju reprezentance je MOK pozval nacionalne olimpijske komiteje, da so na treningih in državnih tekmovanjih v okviru svojih pristojnosti pozorni na športnike, ki bi lahko bili potencialni kandidati za izbor v reprezentanco. Pogoji za izbor v ekipo so bili športni dosežki posameznikov, uradno priznana pravica do mednarodne zaščite ter osebne okoliščine oziroma ozadje športnika.5 Na podlagi tako zbranih prijav s strani nacionalnih olimpijskih komitejev je MOK v prvem krogu izbral 43 športnikov, ki so iz olimpijskega solidarnostnega sklada prejeli finančna sredstva v pomoč pri pripravah in kvalifikacijah za nastop na OI.6 Mesec dni pred začetkom OI je MOK nato izbral člane tehničnega osebja ter izmed preostalih kandidatov 10 reprezentantov za nastop na OI. Reprezentanti so bili prvotno državljani Sirije, Južnega Sudana, Etiopije in Demokratične republike Kongo, na OI pa so nastopili v plavanju, teku na 1500 metrov, teku na 800 metrov, teku na 400 metrov, maratonu in judu.

Po končanih OI v Riu je podobno iniciativo kot za olimpijske športnike sprejel tudi Mednarodni paraolimpijski komite ter dvema begunskima paraolimpijskima športnika omogočil nastop na paraolimpijskih igrah v Rio de Janeiru leta 2016.Organizacija te ekipe je sledila organizaciji olimpijske ekipe, tudi paraolimpijski športniki pa so bili po končanih paraolimpijskih igrah deležni dodatne pomoči in podpore iz solidarnostnega sklada.7

Poleg oblikovanja olimpijske reprezentance beguncev so v okviru OZN vzpostavili tudi Olimpijski solidarnostni program za športnike begunce, v okviru katerega se zagotavljajo sredstva za šolanje, trening in vsestranski razvoj športnikov beguncev.8 Olimpijski solidarnostni program trenutno s štipendijami finančno podpira 55 begunskih športnikov iz 13 držav, ki se pripravljajo za nastop na OI v Tokiu, MOK pa je že oznanil, da bo nadaljeval s finančno podporo športnikom beguncem tudi po OI v Tokiu.9

Nastopi športnikov beguncev pod olimpijsko zastavo pa niso omejeni zgolj na OI, temveč so ti športniki nadalje nastopili tudi na nekaterih drugih mednarodnih tekmovanjih. Tako je leta 2017 pet begunskih športnikov nastopilo na Azijskih igrah v Turkmenistanu, štafeta begunskih športnikov v teku na 4 x 800 metrov je nastopila na atletskih štafetnih igrah svetovne atletske federacije (v nadaljevanju: IAAF) na Bahamih, trije begunski športniki so nastopili na IAAF svetovnem prvenstvu za športnike do 18. leta starosti, pet tekačev pa na svetovnem atletskem prvenstvu v Londonu. Trend se je nadaljeval v prihodnjih letih, in sicer leta 2018 z nastopi na svetovnem prvenstvu v polmaratonu, IAAF svetovnem prvenstvu do 20 let in Afriškem prvenstvu v atletiki, leta 2019 z nastopi na IAAF svetovnem prvenstvu v krosu, IAAF svetovnem prvenstvu za štafete in svetovnem atletskem prvenstvu, nazadnje pa leta 2020 z nastopom na IAAF svetovnem prvenstvu v polmaratonu.

2. Pomen oblikovanja reprezentance beguncev

Glavni temelj za oblikovanje olimpijske ekipe beguncev za krstni nastop na OI v Riu je predstavljalo stališče, da šport igra pomembno vlogo v družbi in da lahko športne vrednote ter še posebej ideali, na katerih temeljijo OI, pomembno pripomorejo k promociji miru, fairplaya, strpnosti in razumevanja med ljudmi. Kot je pojasnil predsednik MOK Thomas Bach v svojem nagovoru pred Generalno skupščino OZN, v dani situaciji nobeden izmed atletov sicer ne bi imel možnosti nastopati na OI, četudi bi se nanje kvalificiral, saj so s priznanim statusom begunca ti športniki ostali brez matične države in nacionalnega olimpijskega komiteja, za katerega bi nastopali. S tem, ko so športnikom beguncem omogočili nastop pod olimpijsko zastavo skupaj z ostalimi 11.000 športniki iz 206 držav, pa so poslali simbol upanja vsem beguncem po svetu, kot tudi pripomogli k ozaveščanju ljudi o begunski problematiki in težavam, ki jo ta predstavlja.10

Sledeč uspešnemu sodelovanju reprezentance beguncev na OI v Riu, je MOK oktobra 2018 odločil, da bo olimpijska reprezentanca beguncev oblikovana tudi za OI v Tokiu.11 Hkrati je oblikoval pogoje za sodelovanje ter postopek identifikacije in izbora potencialnih kandidatov za nastop v reprezentanci. Ker so bile OI v Tokiu prestavljene na leto 2021, je bil prestavljen tudi izbor reprezentantov, točen datum pa v tem trenutku še ni znan.

Številni ljudje v različnih državah sveta so iz takšnih ali drugačnih razlogov praktično čez noč prisiljeni, da zapustijo svojo državo in se podajo na negotovo pot v neznano v upanju na boljšo prihodnost. Strinjamo se lahko, da je takimposameznikom potrebno zagotoviti primerno okolje, v katerega se lahko vključijo in v njem oblikujejo novo življenje. Šport kot pomemben del življenja nedvomno predstavlja eno izmed področij, na katerih je posameznikom potrebno zagotoviti enako obravnavo, ne glede na njihove osebne okoliščine in preteklost. Izključitev športnikov beguncev iz športnih tekmovanj bi zato pomenila neupravičen poseg v njihovo možnost športnega udejstvovanja, zato je zagotavljanje možnosti za njihov športni razvoj in udeležbo na mednarodnih tekmovanjih zagotovo pomemben korak naprej. Nadejamo se lahko, da bodo športnikom beguncem tudi v prihodnje zagotovljene možnosti za nastop na vedno več tekmovanjih v okviru vseh športov.

Opombe

Generalna skupščina OZN: Resolucija A/70/L.3 z dne 20. oktobra 2015, URL:https://www.eu- roparl.europa.eu/doceo/document/TA-8-2016-0317_SL.html.

IOC, IOC Refugee Olympic Team – A message of hope and solidarity, URL: https://www.olympic. org/refugee-olympic-team.

Originalno »Team Refugee Olympic Athletes«.

IOC, IOC Refugee Olympic Team Tokyo 2020, URL: https://www.olympic.org/news/team-of-ref- ugee-olympic-athletes-roa-created-by-the-ioc .

Prav tam.

IOC, Refugee Olympic Team to shine spotlight on worldwide refugee crisis, URL: https://www. olympic.org/news/refugee-olympic-team-to-shine-spotlight-on-worldwide-refugee-crisis.

IOC, URL: https://www.paralympic.org/news/refugees-compete-dedicated-team-rio.

IOC, Olympic Solidarity, a worldwide programme to ensure universality in sport https://www. olympic.org/news/olympic-solidarity-a-worldwide-programme-to-ensure-universality-in-sport.

IOC, IOC Refugee Olympic Team Tokyo 2020, URL: https://www.olympic.org/ioc-refugee-olym- pic-team-tokyo-2020 .

10 IOC, UN General Assembly approves Olympic Truce for Olympic Games Rio de Janeiro 2016, URL: https://www.olympic.org/news/un-general-assembly-approves-olympic-truce-for-olympic- games-rio-de-janeiro-2016.

11 IOC, IOC Refugee Olympic Team Tokyo 2020, URL: https://www.olympic.org/news/ioc-cre- ates-refugee-olympic-team-tokyo-2020.